Με τον ερχομό του Νοεμβρίου, ο αέρας αποκτά εκείνη τη γλυκιά ψύχρα που μας κάνει να αναζητούμε τη ζεστασιά τόσο σε ξεχωριστές αγκαλιές όσο και σε νόστιμα πιάτα. Το φαγητό άλλωστε είναι πάντα η τέλεια αφορμή για να έρθουμε πιο κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα και να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας για όλα τα όμορφα που έχουμε στη ζωή μας.

Αυτή την εποχή, μία από τις πιο χαρακτηριστικές γιορτές του φθινοπώρου, η Ημέρα των Ευχαριστιών, μια κλασική, αμερικανική παράδοση γεμάτη αρώματα, γεύσεις και συναισθήματα, έχει την τιμητική της.
Μια γιορτή με ιστορία αλλά και ουσία
Η Ημέρα των Ευχαριστιών, ή αλλιώς “Turkey Day”, δηλαδή η ημέρα της γαλοπούλας, γιορτάζεται κάθε χρόνο την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, φέτος στις 27 Νοεμβρίου. Ανήκει στις γιορτές της σοδειάς, εκεί όπου απονέμονται ευχαριστίες προς τον «Δημιουργό» για τα αγαθά που έφερε η γη στο τέλος της χρονιάς.
Για περισσότερους από δύο αιώνες, η γιορτή αυτή τελούνταν σε μεμονωμένες αποικίες και πολιτείες του αποκαλούμενου τότε «Νέου Κόσμου». Το 1863, εν μέσω του Εμφυλίου Πολέμου, ο 16ος Αμερικανός πρόεδρος, Αβραάμ Λίνκολν, την καθιέρωσε ως εθνική εορτή των ΗΠΑ. Από τότε, το Thanksgiving εξελίχθηκε από μια θρησκευτική τελετή σε μια βαθιά ανθρώπινη παράδοση – μια ημέρα αφιερωμένη στο φαγητό, την οικογένεια και τη συλλογική ευγνωμοσύνη.

Ωστόσο, παρά το αμερικανικό του DNA, τα τελευταία χρόνια έχει αγκαλιαστεί και στην Ευρώπη, ακόμα και στην Ελλάδα. Πολλοί διοργανώνουν Thanksgiving dinners, στολίζουν το σπίτι με φθινοπωρινά χρώματα και στρώνουν τραπέζια που θα μπορούσαν να σταθούν επάξια σε διάσημα περιοδικά.
Γιατί, στο κάτω-κάτω, κάθε αφορμή για να μαζευτούμε γύρω από ένα όμορφα στρωμένο τραπέζι μαζί με τους αγαπημένους μας, είναι ευπρόσδεκτη.
Art de la table με φθινοπωρινό χαρακτήρα
Είτε πρόκειται για ένα μεγάλο οικογενειακό τραπέζωμα είτε για ένα πιο μικρό, φιλικό δείπνο, το art de la table είναι η καρδιά της εμπειρίας.
Η φιλοσοφία είναι απλή: ζεστασιά, φυσικότητα και γήινη κομψότητα. Ξεκινήστε καθορίζοντας μια σαφή χρωματική παλέτα. Οι αποχρώσεις του μπεζ, του κεχριμπαριού, του ζεστού πορτοκαλιού, του πράσινου ή του βαθύ δαμασκηνί δημιουργούν μια αίσθηση διακριτικής πολυτέλειας χωρίς υπερβολή. Μπορείτε να τολμήσετε έναν mix & match συνδυασμό – σμαραγδένιο πράσινο με χρυσό, ή γκρι με μπρούντζινες λεπτομέρειες.
Βγάλτε από τα ντουλάπια σας τα καλά σερβίτσια, τα πορσελάνινα πιάτα, τα ασημένια μαχαιροπήρουνα, τα κρυστάλλινα ποτήρια.


Παίξτε με διαφορετικά είδη, αφήνοντας τα κεριά, τα βάζα και τα σερβίτσια σας, να δώσουν «ρυθμό» στο τραπέζι. Η ποικιλία δίνει ζωντάνια και βάθος στο σκηνικό.
Προσθέστε όμορφα στοιχεία της φύσης: μικρές κολοκύθες, κουκουνάρια, φθινοπωρινά λουλούδια ή αποξηραμένα φύλλα. Αυτά θα δώσουν χαρακτήρα και θα φέρουν τη μαγεία του φθινοπώρου στο γιορτινό σας τραπέζι.
Και φυσικά, κάντε τους καλεσμένους σας να αισθανθούν μοναδικοί. Μια κάρτα με το όνομά τους, ένα μικρό σημείωμα ευχαριστίας ή ένα κλαδάκι μυρωδικού στη χαρτοπετσέτα είναι μικρές, προσωπικές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά – και δείχνουν ότι έχετε βάλει αγάπη σε κάθε πιάτο και κάθε θέση.
*Extra tip: Προσθέστε στο τραπέζι κεριά με αρώματα βανίλιας και κανέλας και αφήστε τη μυρωδιά να γεμίσει τον χώρο.
Το μενού της Ημέρας των Ευχαριστιών
Και πάμε στο κομμάτι για το οποίο όλοι ανυπομονούν: το φαγητό. Αν το τραπέζι είναι το σκηνικό, το μενού είναι η κεντρική παράσταση.
Το Κυρίως πιάτο
Το απόλυτο σύμβολο της ημέρας είναι φυσικά η γεμιστή γαλοπούλα. Είναι ο πρωταγωνιστής κάθε Thanksgiving dinner και όχι τυχαία, μιας και η γιορτή λέγεται και “Turkey Day”. Το μαγείρεμα της θέλει υπομονή και μαεστρία – σιγοψήσιμο για να μείνει ζουμερή, με αρωματικά, βούτυρο και μια τραγανή, χρυσαφένια πέτσα. Και φυσικά, συνοδεύεται από τη διάσημη “gravy sauce”, τη σάλτσα που φτιάχνεται από τα ζουμιά του ψητού και δίνει εκείνη τη βουτυρένια, βελούδινη υφή σε κάθε μπουκιά.

Η γέμιση έχει τη δική της σημασία: μπορεί να γίνει μέσα στο πουλερικό ή ξεχωριστά. H Αμερικάνικη παραδοσιακή γέμιση αποτελείται από λουκάνικα, κρουτόν, λαχανικά & αρωματικά βότανα.
Συνοδευτικά
Το τραπέζι του Thanksgiving είναι γεμάτο από comfort flavors:
Πουρές πατάτας – αέρινος, βουτυρένιος, με μια νότα μοσχοκάρυδου.
Cranberry sauce – η χαρακτηριστική γλυκόξινη σάλτσα με το κατακόκκινο χρώμα. Αναδεικνύει τη γαλοπούλα, ισορροπεί τα λιπαρά, και χαρίζει ένταση στο πιάτο.
Ψητά λαχανάκια Βρυξελλών με καρύδια – ελαφρώς καραμελωμένα, με τραγανή υφή.


Mini Hasselback Butternut Squash – μικρές κίτρινες κολοκύθες με βούτυρο από φασκόμηλo, mix από ξηρούς καρπούς & prosciutto breadcrumbs. Ένα πιάτο που εντυπωσιάζει τόσο με τη γεύση του όσο και με την εμφάνισή του.
Σαλάτα με baby ρόκα, kale, φρέσκια burrata, καρύδια, cranberries και λωτούς. Γιατί η σαλάτα δεν πρέπει να λείπει ποτέ από κανένα τραπέζι, γιορτινό ή και όχι!


Και φυσικά, μην ξεχάσετε τη γλυκοπατάτα, θεωρείται must γι’αυτή την ημέρα! Εμείς την βάλαμε στο φούρνο και την γαρνίραμε με καραμελωμένα marshmallows.


Επιδόρπια – το γλυκό φινάλε
Κανένα γιορτινό τραπέζι, δεν θεωρείται ολοκληρωμένο χωρίς γλυκό.
Τάρτα πεκάν – Μια πλούσια, καραμελωμένη, τραγανή και βαθιά αρωματική τάρτα αγαπημένο χειμωνιάτικο επιδόρπιο με μεγάλη δημοτικότητα.


Naked cake με αχλάδια, σύκα και φρούτα του δάσους – απόλυτα φθινοπωρινή με πλούσια λευκή κρέμα, αφράτο παντεσπάνι και στολισμένη με ολόκληρα αχλάδια, σύκα και φρούτα του δασους.
Πάβλοβα με crème pâtissière και καραμελωμένους λωτούς. Αγαπημένο γλυκό με μαστιχωτή μαρέγκα σε μία διαφορετική, ενδιαφέρουσα εκδοχή με λωτούς.


Στο τέλος, όλα επιστρέφουν στην παρέα και στο μαζί. Η Ημέρα των Ευχαριστιών είναι πάνω απ’ όλα μια συλλογική εμπειρία. Το φαγητό περνάει από χέρι σε χέρι, οι ιστορίες ξεπηδούν ανάμεσα στις μπουκιές, και τα ποτήρια σηκώνονται για να γιορτάσουν όχι κάτι συγκεκριμένο, αλλά τη ζωή την ίδια.
Κι αν δεν βρίσκεστε στην Αμερική, δεν πειράζει. Ένα cozy δείπνο στο σπίτι με φίλους, γεμάτο ζεστά χρώματα, αρώματα και γέλια, είναι το καλύτερο «ευχαριστώ» που μπορείτε να προσφέρετε.
Γιατί η ευγνωμοσύνη πρέπει να μοιράζεται μέσα από τρυφερά λόγια, αγκαλιές και σπιτικό φαγητό.













