Μια καλοψημένη γαλοπούλα δεν είναι απλώς ένα ακόμη πιάτο στο γιορτινό τραπέζι — είναι το απόλυτο «κεντρικό showpiece». Ο σεφ της Aria Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, με πραγματική δεξιοτεχνία στο σκάλισμα της γαλοπούλας και, γενικότερα, στην άψογη κοπή και παρουσίαση μεγάλων και εκλεκτών κομματιών κρέατος, μας μυεί στην τεχνική του τεμαχίσματος και ττου σερβιρίσματος του χριστουγεννιάτικου αυτού πουλερικού!.
Παρακάτω λοιπόν, σας δείχνουμε βήμα-βήμα τον τρόπο για να το επιτύχετε


Τα σωστά εργαλεία για άψογο αποτέλεσμα
Η διαδικασία ξεκινά από τον εξοπλισμό. Ένα μαχαίρι γαλοπούλας με κοίλη άκρη, έχει μια μακρύτερη και στενότερη λεπίδα από ένα μαχαίρι σεφ, που επιτρέπει στο μαχαίρι να κόβει καθαρά τα κρέατα. Η μυτερή άκρη έχει σχεδιαστεί για να βοηθά στην απομάκρυνση του κρέατος από το κόκκαλο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλά ένα μεγάλο μαχαίρι του σεφ, καλά τροχισμένο.
Υπάρχει και το πιρούνι για κοπή κρέατος με δύο δόντια το οποίο βοηθά στην απομάκρυνση του μαχαιριού κοπής από τα χέρια σας και στην αποτελεσματική κοπή μεγάλων ψητών. Το πιρούνι κρατά επίσης το κρέας στη θέση του. Αν δεν διαθέτετε εξειδικευμένα εργαλεία, ένα καλά ακονισμένο μαχαίρι και τα χεράκια σας, κάνουν εξαιρετική δουλειά.
Γιατί η ξεκούραση είναι το παν
Μόλις η γαλοπούλα βγει από τον φούρνο, χρειάζεται 30 λεπτά ανάπαυσης. Αυτή η παύση επιτρέπει στους χυμούς να ξαναμοιραστούν στο κρέας, κρατώντας το υγρό και μαλακό. Αν την κόψετε αμέσως, τα υγρά της θα χαθούν στο ξύλο κοπής.
Το σωστό τεμάχισμα
Όταν η γαλοπούλα κόβεται σωστά, εξασφαλίζετε η ιδανική αναλογία τραγανής πέτσας και τρυφερού κρέατος σε κάθε μπουκιά. Γνωρίζουμε άλλωστε ότι η πέτσα είναι περιζήτητη.


1. Πόδια & Μπούτια
Κόψτε τα πόδια και τους μηρούς. Για να το κάνετε αυτό, κόψτε το δέρμα ανάμεσα στο πόδι και το στήθος. Στη συνέχεια, τραβήξτε προς τα πίσω το πόδι, αφήνοντάς το επίπεδο προς τα έξω, και πιέστε προς τα πάνω την άρθρωση από κάτω. Μπορεί να ακούσετε ένα ελαφρύ κροτάλισμα. Σε αυτό το σημείο, χρησιμοποιήστε το μαχαίρι σας για να κόψετε γύρω από την άρθρωση και να αφαιρέσετε εντελώς το πόδι και τον μηρό. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία από την άλλη πλευρά και αφήστε αυτά τα κομμάτια στην άκρη.


2. Στήθη
Κόψτε σε φέτες εκατέρωθεν του οστού του στήθους, χρησιμοποιώντας μακριές κινήσεις. Καθώς το μαχαίρι σας χτυπάει στον πάτο, χρησιμοποιήστε τον αντίχειρά σας για να τραβήξετε απαλά τα στήθη προς τα έξω, συνεχίζοντας να κόβετε προς τα κάτω και προς τα έξω μέχρι να αφαιρεθεί το κρέας του στήθους. Αν χρειαστεί, μπορείτε να κόψετε οριζόντια στο κάτω μέρος του στήθους από έξω για να το αφαιρέσετε. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία από την άλλη πλευρά και αφήστε τα στήθη στην άκρη.



3. Φτερούγες
Τραβήξτε απαλά τις φτερούγες μακριά από το σώμα και κόψτε την άρθρωση για να την αφαιρέσετε. Μπορείτε να αφαιρέσετε τις άκρες των φτερών (δεν υπάρχει πραγματικά κρέας εδώ) και είναι ιδανικές για ζωμούς. Στη συνέχεια, αφήστε τις φτερούγες στην άκρη.
Χωρίστε το κόκκαλο από το μπούτι
Τώρα που έχετε αφαιρέσει όλο το κρέας από τη γαλοπούλα, γυρίστε αυτό το κομμάτι έτσι ώστε να είναι με την πέτσα προς τα κάτω και να μπορείτε να δείτε τη φυσική απόσταση μεταξύ του μπούτι και του κνήμης. Κόψτε το κρέας και τραβήξτε απαλά το μπούτι για να αποκαλυφθεί η άρθρωση και στη συνέχεια κόψτε το. Θα έχετε δύο κομμάτια, το μπούτι και το drumstick?
Αφαιρέστε το κόκκαλο από το μηρό
Χρησιμοποιήστε το μαχαίρι σας για να κόψετε γύρω από το μηριαίο κόκκαλο, διατηρώντας όσο το δυνατόν περισσότερο κρέας.
Κόψτε το κρέας σε φέτες
Υπάρχουν δύο πράγματα που πρέπει να θυμάστε.
Πρώτον, κόψτε το κρέας κόντρα στις ίνες για πιο τρυφερά κομμάτια.
Και δεύτερον, χρησιμοποιήστε ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι για να κρατήσετε την πέτσα κολλημένη σε κάθε κομμάτι.


Πώς να στήσετε την τέλεια γιορτινή πιατέλα με τη γαλοπούλα;
Μόλις τελειώσετε με το κόψιμο της γαλοπούλας σας σε φέτες, μπορείτε να την τοποθετήσετε σε μια πιατέλα. Βάλτε στο επίκεντρο τα πιο χρυσά κομμάτια, όπως τα στήθη και τα μπούτια και συμπληρώστε τα κενά με γαρνιτούρες.


Για στολισμό, αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη. Την σερβίρουμε σε μεγάλη πιατέλα, και γαρνίρουμε με ρόδια, φρέσκα cranberries, φιρίκια, πορτοκάλια σε φέτες, κουμκουάτ, φασκόμηλο, δεντρολίβανο, μέχρι και λεμονανθούς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.
Προτιμότερο είναι να έχετε καταλήξει στο στολισμό της γαλοπούλας από πρίν και να μην πειραματιστείτε πολύ ώρα με τη διακόσμησή της, ώστε να μην κρυώσει.


Καλή όρεξη!













