1

Είμαστε η Μάρα και ο Παναγιώτης!

Αγαπάμε το καλό φαγητό, την καλή παρέα και την ευδαιμονία που προσφέρει το «μαζί»! Στρώνουμε τραπέζι και μαγειρεύουμε με κάθε ευκαιρία, πλημμυρισμένοι από μια πηγαία αγάπη για δημιουργία. Γιατί το φαγητό είναι η πιο αυθεντική και δημιουργική μορφή τέχνης!

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΜΕ ΑΠΟΨΗ

Michelin Stars. T’αστέρια της γεύσης!

Η ιστορία του θεσμού και οι νέοι γευστικοί αστερισμοί

Κοιτάζοντας τον γαστρονομικό ουρανό, ξεχωρίσαμε τη λάμψη νέων αστεριών. Φέτος, είτε μιλάμε για την Αθήνα, είτε για τη Λισαβόνα, είτε για τη διεθνή σκηνή, η εικόνα εμπλουτίστηκε με φρέσκους γαστρονομικούς «αστερισμούς».

Έτσι, αποφασίσαμε να ερευνήσουμε πιο βαθιά τον θεσμό και να γνωρίσουμε τους νέους δημιουργούς που κατάφεραν να κερδίσουν την προσοχή και τα εύσημα των πιο απαιτητικών κριτών της υψηλής κουζίνας.

Michelin Stars. T'αστέρια της γεύσης!

Η ιστορία του Κόκκινου Οδηγού: Από τα ελαστικά αυτοκινήτων στην haute cuisine

Ο Οδηγός Michelin γεννήθηκε το 1900 από την εταιρεία ελαστικών Michelin στη Γαλλία, και όχι με θεμέλιο την γαστρονομία αλλά … τα ελαστικά! Οι αδελφοί André και Édouard Michelin ξεκίνησαν τότε να μοιράζουν δωρεάν ένα μικρό βιβλιαράκι για οδηγούς αυτοκινήτων, με πρατήρια, συνεργεία, ξενοδοχεία. Σιγά-σιγά, τα εστιατόρια μπήκαν στο παιχνίδι και το 1926 εμφανίστηκαν τα πρώτα αστέρια που δόθηκαν σε 46 εστιατόρια στην ευρύτερη περιοχή της Γαλλίας. Από τότε, ο οδηγός έγινε η «βίβλος» της υψηλής γαστρονομίας.

Michelin Stars. T'αστέρια της γεύσης!

Ο μύθος των «τεσσάρων αστεριών»

Όλοι έχουμε ακούσει για εστιατόρια με ένα, δύο ή τρία αστέρια Michelin. Τέσσερα όμως; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: όχι. Από το 1931, όταν θεσπίστηκε η κλίμακα με τα δύο και τρία αστέρια, το ανώτατο όριο παραμένει στα τρία. Κι αν σκεφτούμε ότι για να φτάσει κανείς εκεί χρειάζεται τελειότητα, συνέπεια και ξεκάθαρη γαστρονομική ταυτότητα, το τέταρτο αστέρι θα ήταν απλώς… εξωπραγματικό.

Το κυνήγι του αστεριού: Τι σημαίνουν τα αστέρια;

* Ένα Αστέρι: Σηματοδοτεί ένα «πολύ καλό εστιατόριο στην κατηγορία του». Αποδίδεται σε εστιατόρια που χρησιμοποιούν υλικά κορυφαίας ποιότητας και παρασκευάζουν πιάτα με εξαιρετικές γεύσεις και σταθερά υψηλά πρότυπα. “Aξίζει μία στάση”.

**Δύο Αστέρια: Απονέμονται όταν η προσωπικότητα και το ταλέντο του σεφ είναι εμφανή στα πιάτα του. Το φαγητό περιγράφεται ως εκλεπτυσμένο και εμπνευσμένο. “Αξίζει μια παράκαμψη”

***Τρία Αστέρια: Θεωρείται το υψηλότερο βραβείο και απονέμεται για την εξαιρετική μαγειρική, όπου η γαστρονομία έχει αναδειχθεί σε τέχνη. Η κουζίνα του σεφ είναι στην κορυφή του επαγγέλματός του και κάποια πιάτα τους χαρακτηρίζονται ως «κλασικά».  “Αξίζει ειδικό ταξίδι”

Τα αστέρια απονέμονται στο εστιατόριο, όχι στον σεφ, έτσι ένας σεφ με πολλά εστιατόρια μπορεί να συγκεντρώσει περισσότερα από τρία συνολικά. Το στυλ του εστιατορίου, η εσωτερική του διακόσμηση, η διάταξη των τραπεζιών και το service δεν λαμβάνονται υπόψη για την απονομή των αστεριών.

Αυτό που λαμβάνεται όμως υπόψιν, είναι η ποιότητα των υλικών, η αρμονία των γεύσεων, η τεχνική, η προσωπικότητα του σεφ όπως εκφράζεται μέσα από την κουζίνα του και, πολύ σημαντικό, η συνέπεια στο μενού και η σταθερότητα.

Το Green Star είναι το νεότερο βραβείο του προστέθηκε στο guide Michelin το 2020 στη Γαλλία. Απονέμεται σε εστιατόρια που αποτελούν πρότυπα όσον αφορά τη βιώσιμη γαστρονομία.

Rising Stars & Bib Gourmand  

Επειδή ο πήχης είναι εξαιρετικά ψηλά, το 2005 η Michelin εισήγαγε τα Rising Stars, βραβεία για εστιατόρια που «άγγιξαν» την απόκτηση ενός αστεριού. Παράλληλα, το Bib Gourmand βραβεύει εστιατόρια με εξαιρετική κουζίνα σε προσιτή τιμή – η πιο ρεαλιστική επιλογή για τους περισσότερους foodies.

Πιάτα, Πιρούνια και Κουτάλια

Υπάρχει επίσης και η διάκριση Michelin Plate για καλό φαγητό που δεν φτάνει σε αστέρι, ενώ το σύστημα Πιρούνια & Κουτάλια αξιολογεί το επίπεδο πολυτέλειας του χώρου, ανεξάρτητα από το φαγητό, με κλίμακα έως πέντε. Έτσι, μπορεί να μην υπάρξει ποτέ εστιατόριο με τέσσερα αστέρια Michelin, αλλά υπάρχουν σίγουρα εστιατόρια με τέσσερα ή πέντε πιρούνια!

Αθήνα: μια πόλη που μαγ(ειρ)εύει

Απ’ ό,τι φαίνεται, η ελληνική γαστρονομία ταξιδεύει με ταχύτητες φωτός. Ο Οδηγός Michelin για την Αθήνα επιβεβαιώνει τη δυναμική της πόλης ως ανερχόμενου γαστρονομικού προορισμού.

Ο φετινός οδηγός για την Αθήνα (με στοιχεία από το έτος 2024), ανέδειξε 36 εστιατόρια. Αυτοί που ξεχώρισαν:

Το νέο αστέρι: Το Makris Athens απέσπασε 1 αστέρι, με τον Πέτρο Δήμα να ηγείται της κουζίνας του, και να δημιουργεί μενού που συνδυάζουν ελληνική κουζίνα και πρώτες ύλες από τη φάρμα του στην Κόρινθο.

Η μεγάλη δύναμη: Το Delta κράτησε τα 2 αστέρια και το πράσινο αστέρι βιωσιμότητας.

Οι σταθερές αξίες: Soil και Patio (1 αστέρι + green star) – Tudor Hall – Σπονδή – Hytra – CTC – Hervé – Pelagos – Botrini’s και The Zillers.

Στις πιο «προσιτές» απολαύσεις: Τα Bib Gourmand περιλαμβάνουν τα εστιατόρια: Cerdo Negro 1985 – Fine Mess Smokehouse – Jerár και Nolan, με νέες προσθήκες τα Άκρα και Pharaoh. Συναντάμε επίσης νέες αφίξεις όπως τα Dolli’s – Esthio – Gallina και Ovio, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 18.

Η Γεωργιάνα Χιλιαδάκη παραμένει η μόνη Ελληνίδα σεφ που έχει κερδίσει 2 αστέρια στο παρελθόν, ενώ οι Παπαζαχάρης, Φέσκος, Μαντής και Κυριάκης πρωταγωνιστούν στη νέα γενιά.

Τα Κλειδιά Michelin: όταν η γαστρονομία συναντά τη φιλοξενία

Αν τα αστέρια ξεχωρίζουν το φαγητό, τα Κλειδιά Michelin κάνουν το ίδιο για τη διαμονή σε κορυφαία ξενοδοχεία.

1 Κλειδί: Πολύ ιδιαίτερη διαμονή

2 Κλειδιά: Εξαιρετική διαμονή

3 Κλειδιά: Εντυπωσιακή, μοναδική εμπειρία

Στην Ελλάδα, το Four Seasons Astir Palace στη Βουλιαγμένη απέσπασε 3 Κλειδιά Michelin, ενώ άλλα ξενοδοχεία βραβεύτηκαν με 2 ή 1, χτίζοντας μια νέα εικόνα για τη χώρα ως προορισμό που συνδυάζει με εξαιρετικό τρόπο την πολυτέλεια και τη γεύση.

Γιατί όλοι στρέφουν το βλέμμα στην Πορτογαλία;

Η Πορτογαλία μετρά πλέον 46 βραβευμένα εστιατόρια, με 8 που έχουν 2 αστέρια (όπως τα Alma, Belcanto, Ocean, The Yeatman). Η είδηση της χρονιάς; Η Marlene Vieira έγινε η πρώτη γυναίκα σε 30 χρόνια που απέσπασε αστέρι. Νέες προσθήκες: 8 εστιατόρια με 1 αστέρι (ανάμεσά τους τα Arkhe, Grenache, Yoso και Marlene).

Η Πορτογαλία δεν έχει ακόμη εστιατόριο με τρία αστέρια, αλλά η ενέργεια και η δημιουργικότητά της δείχνουν ότι είναι θέμα χρόνου.

Ο κόσμος των αστεριών έχει τα δικά του «ιερά τέρατα». Ας τους γνωρίσουμε:

Joël Robuchon: 31 αστέρια κατά τη διάρκεια της καριέρας του. Σήμερα, το εστιατοριακό του συγκρότημα έχει 23 αστέρια Michelin σε 14 χώρες, με 12 διαφορετικές γαστρονομικές ιδέες. Ήταν γνωστός για την κρεμώδη αίσθηση των πιάτων του και για την επιρροή του σε άλλους σεφ.  

Alain Ducasse: 21 αστέρια. Εκτός από τους πολυάριθμους αστέρες, διαθέτει 34 εστιατόρια, μια σοκολατοποιία και μια σχολή μαγειρικής. Το 2005, ο Ducasse έγινε ο μόνος σεφ που είχε λάβει 3 αστέρια Michelin σε τρία διαφορετικά εστιατόρια ταυτόχρονα (στο Μονακό, στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη).

Gordon Ramsay: 17 αστέρια. Το εστιατόριο-ναυαρχίδα του, το Restaurant Gordon Ramsey στο Λονδίνο, κατέχει τρία αστέρια Michelin, τα οποία διατηρεί από το 2001. 

Υannick Alléno: 17 αστέρια. Θεωρείται ευρέως ως ένας από τους καλύτερους σεφ στον κόσμο, με 19 εστιατόρια σε όλο τον κόσμο.

Pierre Gagnaire: 14 αστέρια. Γάλλος σεφ και ιδιοκτήτης του ομώνυμου εστιατορίου Pierre Gagnaire στην οδό 6 Rue Balzac στο Παρίσι. Ο Gagnaire είναι ένας εικονοκλαστικός σεφ πρωτοστάτης της fusion κουζίνας.

Martin Berasategui: 21 αστέρια. Ο Ισπανός chef εξειδικευμένος στη Βάσκικη κουζίνα και ιδιοκτήτης του omώνυμου εστιατορίου, με 12 αστέρια στο σύνολο, πολύ περισσότερα από κάθε άλλο Ισπανό chef.

Massimo Bottura: ο chef – θρύλος και δημιουργός της Osteria Francescana, ένα τριάστερο που συγκαταλέγεται στα καλύτερα του κόσμου. Το 2014, ο σεφ κέρδισε το βραβείο White Guide Global Gastronomy Award, για την εξαιρετική συμβολή του στη γαστρονομία.

Michelin Stars. T'αστέρια της γεύσης!
ο Massimo Bottura, ο σεφ-θρύλος και δημιουργός της Osteria Francescana
Michelin Stars. T'αστέρια της γεύσης!
Baba au rhum. To διάσημο και πολυβραβευμένο signature επιδόρπιο του Alain Ducasse
Michelin Stars. T'αστέρια της γεύσης!
Joël Robuchon, o chef – θρύλος της Γαλλίας

Γυναικεία παρουσία

Στις γυναίκες, η Anne-Sophie Pic στη Γαλλία και η Dominique Crenn στις ΗΠΑ κρατούν ψηλά τη σημαία με τρία αστέρια η καθεμία.

Michelin Stars. T'αστέρια της γεύσης!
Η Anne Sophie Pic στο εστιατόριο Le-Dame-De-Pic στο Dubai

Ο γαστρονομικός χάρτης του κόσμου

Η Γαλλία εξακολουθεί να έχει τα περισσότερα εστιατόρια με αστέρια Michelin (περίπου 680). Ακολουθούν η Ιαπωνία, η Ιταλία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Στον αντίποδα, στη Λίμα του Περού, το Maido αναδείχθηκε ως το «World’s Best Restaurant 2025» από το World’s 50 Best Restaurants, με άλλους γίγαντες όπως το Asador Etxebarri στην Ισπανία, το Quintonil στο Μεξικό, το DiverXO στη Μαδρίτη και το Alchemist στην Κοπεγχάγη να συμπληρώνουν την κορυφή.

Michelin Stars. T'αστέρια της γεύσης!
Maido – Peru

Ένας ουρανός γεμάτος γεύσεις

Από τον Πειραιά ως τη Λισαβόνα και από το Παρίσι ως τη Λίμα, τα αστέρια Michelin συνεχίζουν να μας θυμίζουν ότι η γαστρονομία είναι τέχνη, ταξίδι και εμπειρία. Η Αθήνα έχει πλέον ισχυρή θέση, και οι παγκόσμιες τάσεις φωνάζουν: το μέλλον είναι πράσινο, τοπικό και αληθινά γευστικό.


Πηγές:

https://guide.michelin.com/en/us/restaurants/greek

https://guide.michelin.com/us/en

https://guide.michelin.com/en/gr/restaurants

https://guide.michelin.com/en/article/travel/all-the-key-hotels-greece-michelin-guide

https://greekreporter.com/2025/07/27/michelin-star-restaurants-greece

ΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Είμαστε η Μάρα και ο Παναγιώτης!

Αγαπάμε το καλό φαγητό, την καλή παρέα και την ευδαιμονία που προσφέρει το «μαζί»! Στρώνουμε τραπέζι και μαγειρεύουμε με κάθε ευκαιρία, πλημμυρισμένοι από μια πηγαία αγάπη για δημιουργία. Γιατί το φαγητό είναι η πιο αυθεντική και δημιουργική μορφή τέχνης!

Το blog μας το ονομάσαμε Άρια Γεύσεων προς τιμήν του πρώτου μας ονόματος, αλλά και ως φόρο τιμής στην άρια, ουσιαστικό θηλυκού γένους, που συνιστά ύψιστη μουσική σύνθεση.

Το καλό φαγητό είναι άλλωστε μια αρμονική συμφωνία που οδηγεί στην δημιουργία μιας μοναδικής εμπειρίας για όλες τις αισθήσεις.

Αυτό το blog είναι αφιερωμένο στην Άρια, την πηγή έμπνευσής μας και στην Τήνο, το νησί της καρδιάς μας

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας για να σας προσφέρουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις σας και επαναλαμβανόμενες επισκέψεις. Κάνοντας κλικ στο "Αποδοχή όλων", συναινείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies και της Πολιτικής Απορρήτου μας.