Πόσοι ακόμα θεωρούν ότι το λευκό χρώμα συνδέεται με την αγνότητα της νύφης, κάτι που δεν ισχύει.

Οι απαντήσεις έρχονται από την βικτωριανή εποχή και συγκεκριμένα από την τότε influencer της γαμήλιας μόδας βασίλισσα Βικτωρία, η οποία στον εντυπωσιακό και υπερπολυτελή γάμο της με τον πρίγκιπα Αλβέρτο το 1840, χωρίς να το γνωρίζει έφερε την απόλυτη επανάσταση στα γαμήλια δεδομένα!

Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι τα νυφικά φορέματα δεν ήταν πάντοτε λευκά;
Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι τα νυφικά φορέματα δεν ήταν πάντοτε λευκά;

Λευκή δαντέλα. Η παγκόσμια τάση στα νυφικά!

Με ένα ολόλευκο νυφικό ραμμένο με χειροποίητες δαντέλες, αποτέλεσε την νέα μόδα που για όλα τα μετέπειτα χρόνια όλη η αμερικανική και η ευρωπαΐκή ελίτ θα ακολουθούσαν το παράδειγμα της μέχρι τις μέρες μας!

Η λευκή δαντέλα έγινε με τη δημοτικότητα της βασίλισσας Βικτώριας η νέα μεγαλύτερη παγκόσμια τάση στα νυφικά! Μέχρι τότε οι νύφες δε φορούσαν λευκά γιατί το λευκό αποτελούσε το απόλυτο δείγμα της πολυτέλειας και του μεγάλου πλούτου. Το λευκό ήταν σπάνιο χρώμα & περισσότερο συμβόλιζε την υπεροχή και τον πλούτο, παρά την καθαριότητα. Ακόμα και οι εύπορες οικογένειες, προτιμούσαν τα βαριά κεντημένα φορέματα με χρυσό και ασήμι ενώ στη Δύση το πιο δημοφιλές χρώμα ήταν το κόκκινο, που συμβόλιζε την εύνοια και την καλοτυχία. Η αγνότητα δε, δηλωνόταν εκείνη την εποχή με το γαλάζιο χρώμα και γενικώς οι νύφες φορούσαν όλα τα χρώματα εκτός από το μαύρο που μέχρι και σήμερα συμβολίζει το πένθος.

Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι τα νυφικά φορέματα δεν ήταν πάντοτε λευκά;

Σε μια εποχή που η πλύση γινόταν στο χέρι, πλυντήρια δεν υπήρχαν και ο καθαρισμός ήταν περιορισμένος και γινόταν μόνο με σαπούνι, η επιλογή ενός λευκού νυφικού ήταν η απόλυτη ευκαιρία για να επιδείξεις την κοινωνική περιοχή, τον μεγάλο πλούτο και την οικογενειακή κατάσταση της νύφης. Μια νύφη τόσο πλούσια δεν θα την ένοιαζε ποτέ ένα λευκό φόρεμα που θα μπορούσε εύκολα να καταστραφεί, να λερωθεί και ακόμα να μην ξανά φορεθεί. Με την πάροδο των χρόνων έγινε παράδοση το νυφικό φόρεμα να φοριέται μία φορά. Ας μην ξεχνάμε πως η ίδια η βασίλισσα Βικτωρία είχε ξαναφορέσει το λευκό δαντελένιο της νυφικό σε πολλές μετέπειτα εκδηλώσεις.

Η φήμη του λευκού νυφικού σε συνδυασμό με τις ταινίες στην μεγάλη οθόνη και τις φωτογραφίες πρώτα στον τύπο, και μετέπειτα στα περιοδικά και στις εφημερίδες από μοντέλα της εποχής να ποζάρουν στα λευκά αλλά και διάσημες να παντρεύονται φορώντας λευκό φόρεμα, έγινε must της εποχής και συνέχισε μέχρι τις μέρες μας

Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι τα νυφικά φορέματα δεν ήταν πάντοτε λευκά;

Πλέον παίρνουμε σαν δεδομένο το λευκό χρώμα και η μόδα κάνει θαύματα ως προς την υφή, τα μήκη, τα σχέδια και τα αξεσουάρ!

Στα λευκά ή όχι, το παν είναι να νιώθεις μοναδική!