1

Είμαστε η Μάρα και ο Παναγιώτης!

Αγαπάμε το καλό φαγητό, την καλή παρέα και την ευδαιμονία που προσφέρει το «μαζί»! Στρώνουμε τραπέζι και μαγειρεύουμε με κάθε ευκαιρία, πλημμυρισμένοι από μια πηγαία αγάπη για δημιουργία. Γιατί το φαγητό είναι η πιο αυθεντική και δημιουργική μορφή τέχνης!

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΓΕΥΣΗ & ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καρπούζι, ο πρωταγωνιστής του καλοκαιριού

Κι όμως το καρπούζι δεν είναι ελληνική λέξη! Προέρχεται από την τουρκική λέξη karpuz η οποία ανάγεται στην περσική xarbuz(a). H επιστημονική ονομασία του φρούτου είναι «Κίτρουλλος ο εριώδης» (Citrullus lanatus). Ωστόσο, η ελληνική λέξη για το καρπούζι είναι «υδροπέπων» δηλαδή υδρο-πεπόνι. Εξού και water-melon στ’ αγγλικά.

Είναι ένα φρούτο με καταγωγή από τη νότια Αφρική και είναι “ξαδέρφια” με το αγγούρι και την κολοκύθα. Tο καρπούζι περιέχει 92% νερό και 6% σάκχαρα και για αυτό αποτελεί ένα από τα πιο ενυδατικά τρόφιμα. Τον 10ο αιώνα μ.Χ. καλλιεργείται στην Κίνα και τον 13ο αιώνα διαδίδεται στην Ευρώπη μέσω των Αράβων. Κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο, το καρπούζι καλλιεργείται ανά τον κόσμο σε περισσότερες από 1.200 ποικιλίες που διαφοροποιούνται μεταξύ τους όχι μόνο βάσει του χρώματος αλλά και του σχήματος, και της υφής και των σπόρων.

Παχαίνει το καρπούζι: Καρπούζι και θερμίδες

Μια μεγάλη φέτα με τη φλούδα, ζυγίζει περίπου 500γρ και έχει 130 θερμίδες. Η φήμη άρα πως το καρπούζι πάρουν κιλά μπορούν να αναθεωρήσουν. Βέβαια, θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στην ποσότητα! Όσοι λοιπόν ανήκουν στην κατηγορία «μπορώ να φάω ένα ολόκληρο καρπούζι στην καθισιά μου» ας το ξανασκεφτούν.

Το καρπούζι είναι αναμφίβολα ο βασιλιάς των φρούτων – αυτή η γλυκιά, παγωμένη και κόκκινη ηδονή είναι ιδανική για τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού!

Διαλέγοντας το τέλειο καρπούζι!

Παρά την απλότητά του, η επιλογή ενός καλού καρπουζιού δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Πόσες φορές δεν έχουμε βρεθεί μπροστά σε έναν σωρό καρπούζια κι αναρωτιόμαστε ποιο να διαλέξουμε για να πετύχουμε τη σωστή γεύση, το άρωμα και την τραγανή υφή; Παρακάτω ακολουθούν πρακτικές συμβουλές και μικρά μυστικά για να επιλέγουμε πάντα το καλύτερο καρπούζι.

Καρπούζι, ο πρωταγωνιστής του καλοκαιριού

Μία από τις πιο ασφαλής μεθόδους, κατά ένα μεγάλο ποσοστό τουλάχιστον είναι να παρατηρήσουμε το σημείο που το καρπούζι ακουμπάει στο χώμα. Όταν εκείνο το σημείο έχει κίτρινες & πορτοκαλί ανταύγειες, σημαίνει ότι το καρπούζι είναι ώριμο, γλυκό και έτοιμο για φάγωμα.

Σε ό,τι αφορά, το κοτσάνι του πρέπει να είναι χλωρό και πράσινο. Αν τι κοτσάνι είναι ξερό, τότε το καρπούζι έχει κοπεί εδώ και αρκετές μέρες.

Άλλος τρόπος είναι να χτυπήσουμε το καρπούζι ελαφρά στη μέση, κι αν ακούσουμε έναν βαθύ και υπόκωφο ήχο τότε το καρπούζι μας είναι ώριμο, έτοιμο για φάγωμα και κατά πάσα πιθανότητα γλυκό. Αν ο ήχος είναι κοφτός τότε το καρπούζι είναι ακόμα άγουρο

Δεν είναι τυχαίο που το καρπούζι λέγεται και «το φρούτο της καρδιάς». Κατακόκκινο, δροσερό, γλυκό, απόλυτα συνδεδεμένο με τα καλοκαίρια της ζωής μας.

Και κάπου εκεί, ανάμεσα σε πετσέτες θαλάσσης, σε ποτήρια με παγάκια και μαγιό που στεγνώνουν στον ήλιο, βασιλεύει το καρπούζι. Το απόλυτο φρούτο του ελληνικού καλοκαιριού, σύμβολο ανεμελιάς και απόλαυσης, αλλά και ένα φρούτο με τεράστια γαστρονομική δυναμική

Καρπούζι, ο πρωταγωνιστής του καλοκαιριού

Και όμως υπάρχουν και γλυκές και αλμυρές συνταγές. Ξεχωρίσαμε 7+1 και σας τις παρουσιάζουμε

1. Καρπουζάδα Ένα καλοκαιρινό ποτό που αποτελείται από σιρόπι καρπουζιού, νερό και λεμόνι

2. Cocktail καρπούζι ‘Eνα δροσιστικό κοκτέιλ για καλοκαιρινές βραδιές με βάση το καρπούζι, βότκα, χυμό lime και παγάκια

3. Cheesecake καρπούζι Ιδανικό για after dinner γλυκό ή για καλοκαιρινό brunch. Σερβίρεται παγωμένο, με γαρνιτούρα από φύλλα μέντας και ξύσμα από lime.

4. Καρπουζόπιτα από τη Μήλο Καρπούζι τριμμένο, λάδι, ζάχαρη, αλεύρι ή σιμιγδάλι, κανέλα, και ένα άγγιγμα από μέλι ή πετιμέζι. Ψήνεται στο ταψί και μοσχοβολάει το σπίτι. Η γεύση της είναι βαθιά, καραμελωμένη και αναπάντεχα μεστή.

5. Ζελέ καρπούζι Εxtra tip για παρουσίαση κόψτε ένα ολόκληρο καρπούζι στη μέση, αφαιρέστε όλη του την ψίχα και γεμίστε το με το ζελέ. Παγώστε στο ψυγείο και κόψτε το σε τρίγωνα κομμάτια μαζί με τη φλοίδα!

6. Καρπουζοκεφτέδες – το αλμυρό twist που θα λατρέψετε Μια σπάνια συνταγή της Τήνου και της Σύρου, όπου ο πολτός του καρπουζιού στραγγίζεται, αναμειγνύεται με αλεύρι, βότανα, φέτα και λίγο δυόσμο, και τηγανίζεται σε μικρές μπουκιές. Συνοδέψτε τους με ντιπ γιαουρτιού με ξύσμα λεμονιού και δυόσμο. Το απόλυτο finger food για τα καλοκαιρινά μας πάρτι.

7. Καρπούζι τουρσί – το αναπάντεχο συνοδευτικό Μια εναλλακτική πρόταση για τολμηρούς foodies. Το φλούδι του καρπουζιού, εκείνο που συνήθως πετάμε, κόβεται σε μικρά κομμάτια και μαρινάρεται σε μείγμα από ξύδι, ζάχαρη, μπαχαρικά (γαρύφαλλο, πιπέρι, κανέλα). Το αποτέλεσμα; Ένα ελαφρώς γλυκόξινο, τραγανό τουρσί που ταιριάζει απίστευτα με αλλαντικά. Η απόδειξη πως τίποτα δεν πάει χαμένο, όταν η φαντασία μπαίνει στην κουζίνα.

7+1. Σαλάτα με καρπούζι, ντομάτα, φέτα & γλυστρίδα

Η πιο δροσερή έκπληξη στο τραπέζι με λίγα υλικά, πραγματική μαγεία στο στόμα

Καρπούζι, ο πρωταγωνιστής του καλοκαιριού

Τραγανά κομμάτια καρπουζιού, ντομάτα, φέτα της αρεσκείας σας, μπόλικος φρέσκος δυόσμος. Κόψτε το καρπούζι και τη ντομάτα σε ίσα κομμάτια -ιδανικά κυβάκια 2-2,5 εκ. Φέτα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σκληρή βαρελίσια που θα κόψετε σε κυβάκια αλλά και μαλακιά που θα τη τρίψετε στο χέρι.

Ετοιμάστε ένα dressing με ελαιόλαδο, λευκό ξύδι, ελάχιστο ξύδι balsamico, χυμό και ξύσμα από ένα lime και περιχύστε με αυτό την καρπουζοσαλάτα σας. Εναλλακτικά προσθέστε φυλλαράκια γλυστρίδας (αυτή την ξεχασμένη, ευλογημένη πρασινάδα με την ελαφρώς λεμονάτη γεύση).

Τέλος, αν θέλετε πασπαλίστε με καβουρδισμένο σουσάμι ή μαυροκούκι, και η σαλάτα γίνεται γιορτή. Κρατήστε και μερικά μπουκέτα φρέσκου δυόσμου για γαρνίρισμα.

Extra tip: Επειδή και το καρπούζι αλλά και η ντομάτα είναι φρούτα που βγάζουν πολλά υγρά, αν δεν θέλετε να σερβίρετε αμέσως τη σαλάτα σας, βάλτε ένα χαρτί κουζίνας περιμετρικά στην πιατέλα για να «μαζέψει» τα υγρά και βάλτε την στο ψυγείο. Το dressing πάντα μπαίνει τελευταία στιγμή, πριν από το σερβίρισμα. Επιλέξτε μεγάλη πιατέλα ή μπολ, η σαλάτες δεν πρέπει να στριμώχνονται πρέπει να είναι απλωτές, να αναπνέουν

Extra tips για σερβίρισμα και παρουσίαση

Κόψτε ένα ολόκληρο καρπούζι σε ροδέλες πάχους 5-6 εκ. Με το scoop του παγωτού ή με το κουταλάκι parisienne (ειδικό εργαλείο που βγάζει την ψίχα του φρούτου σε σχήμα μικρής σφαίρας) “σκάψτε” το καρπούζι και γεμίστε με μπαλάκια καρπουζιού την ροδέλα χρησιμοποιόντας την σαν πιατέλα. Γαρνίρετε με φρέσκα φύλλα δυόσμου. Ιδανικά θα πρέπει να διαλέξετε καρπούζι χωρίς κουκούτσια (συνήθως είναι εκείνα τα καταπράσινα χωρίς τις πολλές ρίγες)

Καρπούζι, ο πρωταγωνιστής του καλοκαιριού

Για τα παιδιά μπορείτε να φτιάξετε εύκολα και γρήγορα καρπουζόπιτσα. Παρτε ένα μεγάλο καρπούζι και κόψτε το σε ροδέλες πάχους 2-3 εκ. Ξαπλώστε τις ροδέλες και κόψτε τρίγωνα κομμάτια. Απλώστε από πάνω μια γενναία δόση τυρί κρέμα με την σπάτουλα και γαρνίρετε με φύλλα μέντας

Καρπούζι, ο πρωταγωνιστής του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι σε μια μπουκιά, αυτό είναι το καρπούζι, για αυτό και είναι κάτι παραπάνω από φρούτο. Είναι συναίσθημα. Είναι η μπουκιά που μας ταξιδεύει σε καλοκαίρια μαγικά !

ΤΑ ΕΞΩΦΥΛΛΑ ΤΟΥ ΜΗΝΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Είμαστε η Μάρα και ο Παναγιώτης!

Αγαπάμε το καλό φαγητό, την καλή παρέα και την ευδαιμονία που προσφέρει το «μαζί»! Στρώνουμε τραπέζι και μαγειρεύουμε με κάθε ευκαιρία, πλημμυρισμένοι από μια πηγαία αγάπη για δημιουργία. Γιατί το φαγητό είναι η πιο αυθεντική και δημιουργική μορφή τέχνης!

Το blog μας το ονομάσαμε Άρια Γεύσεων προς τιμήν του πρώτου μας ονόματος, αλλά και ως φόρο τιμής στην άρια, ουσιαστικό θηλυκού γένους, που συνιστά ύψιστη μουσική σύνθεση.

Το καλό φαγητό είναι άλλωστε μια αρμονική συμφωνία που οδηγεί στην δημιουργία μιας μοναδικής εμπειρίας για όλες τις αισθήσεις.

Αυτό το blog είναι αφιερωμένο στην Άρια, την πηγή έμπνευσής μας και στην Τήνο, το νησί της καρδιάς μας

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Χρησιμοποιούμε cookies στον ιστότοπό μας για να σας προσφέρουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις σας και επαναλαμβανόμενες επισκέψεις. Κάνοντας κλικ στο "Αποδοχή όλων", συναινείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies και της Πολιτικής Απορρήτου μας.