Ο Δεκέμβριος και τα Χριστούγεννα φέρνουν μαζί τους όλο αυτό το πνεύμα γιορτής, χαράς και αγάπης! Σε κάθε επίσκεψη, σε κάθε γωνιά, όπου σταθείς και όπου βρεθείς γεύεσαι μικρές χριστουγεννιάτικες λιχουδιές και δεν έχεις καθόλου τύψεις για τις θερμίδες. 

Είμαστε πολύ περήφανοι που τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες αποτελούν τις γλύκες μας ναυαρχίδες των Χριστουγέννων! 

Με σοκολάτα ή χωρίς, με εξειδικευμένες συνταγές, σε μπουκίτσες ή μεγαλύτερα, έχουν βρει τη θέση που τους αξίζει στο γιορτινό μας τραπέζι. 

 

 Τα τελευταία χρόνια, το γιορτινό εδεσματολόγιο αποτελείται και από άλλα γλυκά με πιο ευρωπαϊκό αέρα, αλλά με εξίσου απολαυστική γεύση! Αξίζει να δοκιμάσεις τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα γλυκά της Ευρώπης, αν και ξέρουμε ότι πάντα θα γυρίζεις στα λαχταριστά μας μελομακάρονα!

Μην περιμένετε μέχρι την ημέρα της εκδήλωσης για να ανακαλύψετε αν το φαγητό είναι ευφάνταστο, γευστικό ή άφθονο, οπότε κάντε μια πρόβα τζενεράλε και διαθέστε μερικές ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας για μια γευστική δοκιμή. Μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά μεταξύ μιας μέτριας και μιας θεαματικής εκδήλωσης.

  Η παρουσίαση του φαγητού είναι εξίσου σημαντική με το άρωμα και τη γεύση, οπότε είναι ζωτικής σημασίας να το δοκιμάσετε εκ των προτέρων. Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε πραγματοποιήσει εκατοντάδες γευσιγνωσίες φαγητού με τους πελάτες μας, προσφέροντας τους μια μοναδική εμπειρία που εξιτάρει και τις πέντε αισθήσεις.

Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές και παραδοσιακά γλυκά ανά την Ευρώπη

Οι Ιταλοί γείτονες μας εξυμνούν τα Χριστούγεννα με το παραδοσιακό τους panettone, το οποίο τα τελευταία χρόνια το έχουμε εφεύρει και στην Ελλάδα και υπάρχουν πολλές συνταγές για το πώς να φτιάξουμε το δικό μας στο σπίτι μας. Η ιστορία του δε, αναφέρει ότι πρωτοφτιάχτηκε τον 15ο αιώνα ως ένα είδος πολυτελούς ψωμιού για τις εορταστικές μέρες και μάλιστα κρατούσαν ένα μικρό κομμάτι του για την επόμενη χρονιά γιατί κάτι τέτοιο θα τους έδινε τύχη. Σήμερα το panettone είναι ένα μίγμα ψωμιού, τσουρεκιού και κέικ εμπλουτισμένο με ζαχαρωμένο πορτοκάλι, κίτρο, σταφίδες και κομματάκια σοκολάτας!

Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές και παραδοσιακά γλυκά ανά την Ευρώπη
Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές και παραδοσιακά γλυκά ανά την Ευρώπη

Στην Ολλανδία τα Χριστούγεννα φτιάχνουν ασταμάτητα Banketstaaf. Για να καταλάβεις πως ακριβώς είναι, σκέψου μία δική μας αμυγδαλόπαστα τυλιγμένη σε ζύμη σφολιάτας και αλειμμένη με μαρμελάδες κυρίως με βερίκοκο και με ζάχαρη άχνη.

Η βόρεια Σουηδία, είναι ειδική σε δύο συνταγές: τα pepparkakor & τα lussekatt. Τα πρώτα είναι τα καλύτερα χριστουγεννιάτικα μπισκότα που μπορείς να βρεις με απίστευτα παιχνιδιάρικα σχέδια. Είναι τραγανά, είναι γλυκά, έχουν διάφορα είδη μπαχαρικών και στολίζονται ανάλογα με απίστευτα σχέδια. Σίγουρα σε αυτά θα γευτούμε την κανέλα, το γαρύφαλλο, κάρδαμο καθώς και σιρόπι καλάμποκιού. Μερικοί τα χρησιμοποιούν ακόμα και για στολίδια σε δέντρα! Τα δεύτερα, μπορεί στην όψη να σου μοιάζουν σα μικρά κουλουράκια, αλλά είναι μικρά ψωμάκια που φτιάχνονται σε σχήμα S. Παραμένουν στο γιορτινό τραπέζι καθ’ όλη τη διάρκεια των εορτών όπως και τα δικά μας μελομακάρονα και κουραμπιέδες. Για την παρασκευή τους χρησιμοποιείται σαφράν, κρόκος δηλαδή στη ζύμη και σε άλλες τοπικές παραλλαγές προτιμάται το κάρδαμο. Τα μπαχαρικά που χρησιμοποιούνται δεν είναι τυχαία, αλλά απηχούν πολύ πολύ παλιές αγροτικές δοξασίες.

Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές και παραδοσιακά γλυκά ανά την Ευρώπη

Η διασημότητα της Ευρώπης κάνει την εμφάνιση της με το Buche de Noël της Γαλλίας. Αυτό που δεν ξέρουνε πολλοί για τον παραδοσιακό γαλλικό κορμό είναι ότι το χορταστικό αυτό κέικ είναι σαν σήμα κατατεθέν και έχει τις ρίζες του στην παράδοση της υπαίθρου καθώς πρόκειται για αναπαράσταση επιλεγμένου κούτσουρου που οικογένειες το έκαιγαν στο τζάκι την παραμονή των Χριστουγέννων ώστε να εξασφαλίσουν καλή τύχη για το νέο έτος που θα ερχόταν. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να φτιάχνεται έτσι ώστε να θυμίζει κορμό δέντρου αλλιώς δεν μπορεί να λέγεται buche de Noël. Αποτελεί μία από τις πιο ασφαλείς επιλογές για επιδόρπιο σε όποια χώρα κι αν βρίσκεσαι και θέλει μεγάλη μαεστρία στο πως θα τυλιχτεί το ήδη ψημένο παντεσπάνι με την μους ώστε να πετύχουμε ακριβώς το σωστό σχήμα. Η κουβερτούρα και η κρέμα γάλακτος πρέπει να μείνουν τουλάχιστον για ένα βράδυ στο ψυγείο και η παραδοσιακή συνταγή απαιτεί πάντα διακόσμηση με cranberries και κλαδάκια από φρέσκο δεντρολίβανο.

Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές και παραδοσιακά γλυκά ανά την Ευρώπη

Οι χριστουγεννιάτικες πουτίγκες είναι το πασίγνωστο γλυκό της Μ. Βρετανίας που βρίσκεται πάντα στο γιορτινό τραπέζι όταν έρχεται η ώρα για το επιδόρπιο. Περιέχει σοκολάτα, σταφίδες, μπαχαρικά, αποξηραμένα φρούτα και όλη διαδικασία «μαγειρεύεται» στην κατσαρόλα είτε σε μπεν μαρί. Ραντίζεται με κονιάκ και φυσικά δε λείπει ποτέ από κινηματογραφικές σκηνές σε περιόδους εορτών!

Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές και παραδοσιακά γλυκά ανά την Ευρώπη

Τα stollen της Γερμανίας είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα και εδώ στην Ελλάδα καθώς δεν πρόκειται για κάτι περισσότερο από ένα πολύ πολύ αφράτο κέικ. Το συγκεκριμένο βέβαια χρονολογείται για τους Γερμανούς από το 14ο αιώνα και η συνταγή του επιβάλλεται να έχει αποξηραμένα φρούτα & πάστα αμυγδάλου διακοσμημένο με ζάχαρη άχνη! Από τον16ο αιώνα συνδέθηκε απόλυτα με τα Χριστούγεννα και θεωρείται η απόλυτη γιορτινή γερμανική λιχουδιά των ημερών.

Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές και παραδοσιακά γλυκά ανά την Ευρώπη

Το πολύ διαδεδομένο επιδόρπιο Kutia, μπορεί να σερβίρεται στην Λευκορωσία, στην Ουκρανία και στη Λιθουανία, αλλά αποτελεί το σήμα κατατεθέν της Πολωνίας που κοσμεί το εορταστικό δείπνο της Παραμονής. Στα δικά μας μάτια μπορεί να μοιάζει περισσότερο ως κόλλυβα καθώς βασίζεται στο βρασμένο σιτάρι, ωστόσο, είναι ένα γλυκό που σερβίρεται την παραμονή των Χριστουγέννων και έχει ως βάση το μέλι, τον παπαρουνόσπορο, σταφίδες, καρύδια και αποξηραμένα σύκα.

Χριστουγεννιάτικες λιχουδιές και παραδοσιακά γλυκά ανά την Ευρώπη

Αφήσαμε τελευταίο ένα πολύ πρωτότυπο και άγνωστο έθιμο που συμβαίνει στην Πορτογαλία με βασικό εορταστικό έδεσμα το Bolo Rei. Το όνομα του σημαίνει το κέικ του βασιλιά. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι κάτι παρόμοιο σαν τη δική μας βασιλόπιτα αλλά έχει πάρα πολλές διαφοροποιήσεις τόσο στον τρόπο παρασκευής όσο και στο έθιμο με το δικό μας φλουρί. Το συγκεκριμένο, είναι πάντα κυκλικό με κενό στη μέση και πρέπει πάνω να έχει φτιαχτεί με μεγάλη ποικιλία ξηρών καρπών και με άφθονα φρούτα που πρέπει να είναι είτε ζαχαρωμένα είτε αποξηραμένα είτε μουσκεμένα σε κρασί του Πόρτο. Στο κενό που έχει στο εσωτερικό του θα πρέπει είτε τα παιδιά να βάζουν ένα παιχνίδι που να χωράει ακριβώς, είτε ένα ξερό φασόλι. Το εντυπωσιακό είναι ότι όποιος βρει το φασόλι αναλαμβάνει να φτιάξει ή να φέρει τα γλυκά στα Χριστούγεννα της επόμενης χρονιάς.

 

Αυτό το υπέροχο ευρωπαϊκό ταξίδι γεύσεων δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, αλλά σίγουρα οι δικές μας μικρές ελληνικές μπουκίτσες παραμένουν στο βάθρο των προτιμήσεων μας!