Άλλοι το λένε Wedding Sustainability, άλλοι πράσινο γάμο…& άλλοι eco-friendly γάμο!

Είναι η νέα τάση στη διοργάνωση εκδηλώσεων που δε μας περνά απαρατήρητη γιατί αλλάζει την κουλτούρα μας και προσθέτει το προσωπικό μας λιθαράκι ανθρωπιάς στη βιωσιμότητα του πλανήτη μας!

 

Τι είναι όμως ένας eco-friendly γάμος; 

Είναι γνωστός ως και οικολογικός γάμος, ή βιώσιμος γάμος, μια γιορτή όπου το ζευγάρι προσπαθεί να μειώσει την επίδραση της εκδήλωσης στο περιβάλλον. 

Στις μέρες μας, οι ιδέες για “πράσινο” γάμο είναι άφθονες, είναι σίγουρα πιο φιλικές προς το περιβάλλον με όλες τις διακοσμήσεις γάμου που υπάρχουν στην αγορά και μπορείς να διαλέξεις ανάμεσα σε αμέτρητες πράσινες επιλογές για catering, προσκλητήρια, και πολλά άλλα. 

Ο σχεδιασμός ενός “πράσινου” γάμου δε χρειάζεται απαραίτητα να είναι πιο δύσκολος από τον προγραμματισμό μιας λιγότερο φιλικής προς το περιβάλλον υπόθεσης. Δε θέλει κόπο, θέλει τρόπο!

Κι αυτά είναι τα 9 tips που θα σας κάνουν να σκεφτείτε πιο… eco-friendly πριν σκεφτείτε να κάνετε το μεγαλύτερο βήμα της ζωής σας! 

Ξεκινήστε με μια εναλλακτική πρόταση γάμου. Μπορείτε να αλλάξετε την προσέγγιση στην εύρεση ενός δαχτυλιδιού… με ελάχιστες ή και καθόλου περιβαντολλογικές επιπτώσεις! Πως θα το κάνετε αυτό; Go vintage. Αντί να αγοράσετε από ένα κοσμηματοπωλείο, σκέφτείτε να επαναχρησιμοποίησετε ή να ανακυκλώσετε το υπέροχο vintage δαχτυλίδι της γιαγιάς. Οικογενειακό κειμήλιο που θα είναι μοναδικό και φιλικό προς το περιβάλλον. Μπορείτε ακόμα να λιώσετε τον χρυσό από ένα παλιότερο κόσμημα, να το βελτιώσετε και να το κάνετε αρκετά βιώσιμο, ή ακόμα και να μετατρέψετε ένα υπάρχον μικρό διαμαντάκι σε κάτι μοναδικό, μόνο για την αγαπημένη σας!

 

green wedding event planning

 

Επιλέξετε προσκλητήρια φιλικά προς το περιβάλλον. Καθώς οι ειδικοί των γάμων γίνονται όλο και πιο ευρέως ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον, είναι πιο εύκολο από ποτέ να βρείτε προσκλητήρια που τυπώνονται σε ανακυκλωμένο χαρτί ή χρησιμοποιούν εναλλακτικά υλικά, όπως ανακυκλωμένα υφάσματα, δέρμα και ξύλο. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε γραφική ύλη με μελάνι σόγιας. Αναζητήστε εταιρείες που ανταποκρίνονται στο περιβάλλον… Θα εντυπωσιαστείτε αν μάθετε πως υπάρχουν εταιρείες που φυτεύουν ένα δέντρο για κάθε παραγγελία που λαμβάνουν.  Ακόμα καλύτερα, στείλτε ψηφιακές προσκλήσεις για να εξοικονομήσετε χρόνο, δέντρα και έξοδα αποστολής!

 

green wedding event planning

Δημιούργηστε ένα μητρώο με αντικείμενα και ιδέες προς έμπνευση & ένα μητρώο φιλανθρωπίας. Οι φίλοι σας και μελλοντικοί καλεσμένοι, μπορούν να υποστηρίξουν την αποστολή σας και την ιδέα σας και να διατηρήσουν την βιωσιμότητα ως το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να έχουν κατά νου για το γάμο. Θα λάβετε εξαιρετικές ιδέες για χρηστικά γυάλινα μπουκαλάκια με ποτό ή ελαιόλαδο με αρωματικά, ατομικά μικρά γλαστράκια με αρωματικά ή παχύφυτα, χαριτωμένα καλαμάκια από ανοξείδωτο χάλυβα, μεταλλικά φακελάκια τσαγιού και πολλά άλλα χρηστικά δωράκια για τους καλεσμένους σας. Εάν τα υλικά δώρα δε σας ενδιαφέρουν, μπορείτε να μιλήσετε στους καλεσμένους σας για δωρεές σε σκοπούς που σας ενδιαφέρουν, ειδικά τα ιδρύματα με έμφαση στο περιβάλλον ή την καλή διαβίωση των ζώων. Η φύτευση ενός δέντρου προς τιμήν κάθε επισκέπτη για παράδειγμα, υποστηρίζει σκοπούς, όπως η διάσωση στα τροπικά δάση και η εκπαίδευση σε εξωτερικούς χώρους.

 

green wedding event planning
 

Κάντε το γάμο σας σε ένα χώρο φιλικό προς το περιβάλλον ή ακόμα καλύτερα σε έναν εξωτερικό χώρο. Ο σημαντικότερος λόγος για ένα φιλικό προς το περιβάλλον γάμο είναι να μειώσουμε το αποτύπωμα άνθρακα στο event μας. Επίλεξε λοιπόν ένα χώρο που λαμβάνει σοβαρά υπόψη την βιωσιμότητα ή κάντε το γάμο σας στην φύση:  Ένα καταπράσινο δάσος, κυλιόμενοι λόφοι, ένας γραφικός αμπελώνας ή μία παραλία. Η κράτηση γάμου σε ένα εθνικό πάρκο (υπέροχη ιδέα!), βοηθά στην παροχή χρηματοδότησης και διατήρησης του και πολλά τέλη παραλίας περιλαμβάνουν έσοδα για τις προσπάθειες καθαρισμού της (το ξέρατε αυτό;).  Τέλος, μειώνοντας την ποσότητα φωτισμού, εξοικονομείται ενέργεια… Και τι καλύτερο από το φυσικό φως, την ηλιοφάνεια ή ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα!;

 

green wedding event planning

Τι γίνεται με τα λουλούδια; Τα λουλούδια είναι πραγματικά πολύ όμορφα αλλά τα φρεσκοκομμένα φυτά δεν είναι ό,τι καλύτερο για το περιβάλλον. Ευτυχώς υπάρχουν φανταστικές εναλλακτικές οικολογικές επιλογές γάμου και κανείς δε χρειάζεται να παραιτηθεί από την ιδέα του στολισμού. Μπορείτε να σκεφτείτε λουλούδια σε γλάστρες, όπως ορχιδέες η τριαντάφυλλα ψεκασμού, ή φυτά συμπεριλαμβανομένων βοτάνων ακόμα και δέντρων που να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν στο σπίτι ή σε ένα αίθριο ή ακόμα και να μεταφυτευθούν στον κήπο μετά από το γάμο.

 

green wedding event planning

Πετάμε, δωρίζουμε ή ανακυκλώνουμε; Ξεχνάμε εντελώς το ενδεχόμενο να πετάξουμε όλη τη διακόσμηση που έχει απομείνει. Υπάρχουν πολλοί τρόποι επαναχρησιμοποίησης, ανακύκλωσης ή δωρεάς αγαθών μετά από ένα γάμο. Όσον αφορά στα λουλούδια, υπάρχουν οργανισμοί που αναλαμβάνουν και παραλαμβάνουν ό,τι έχει απομείνει ώστε να τα δωρίσουν σε τοπικά νοσοκομεία, σε κέντρα ηλικιωμένων και σε καταφύγια αστέγων. Μπορείτε επίσης να δωρίσετε πράγματα στο προσωπικό εξυπηρέτησης, στην οικογένειά τους ή στους επισκέπτες σας για να μην πάνε χαμένα….θα χρησιμεύσουν ως διακοσμητικά… καθρέφτες, φανάρια, souplat και άλλου τέτοιου είδους αντικείμενα μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε σαν διακόσμηση στο σπίτι σας μετά το γάμο. Think out of the box: Βρώσιμο centerpiece! Αντί για λουλούδια, δημιουργήστε μία σύνθεση με τυριά, αλλαντικά, φρούτα, ξηρούς καρπούς. Σίγουρα είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τα συνηθισμένα και οι καλεσμένοι θα μπορούν να «τσιμπάνε» κάτι μέχρι ν’ανοίξει ο μπουφές.

 
green wedding event planning

 

Mε το catering τι γίνεται; Το φαγητό είναι ένα θέμα που συζητείται πολύ έντονα τελευταία όσον αφορά στα βιώσιμα γεύματα. Υπάρχουν εταιρείες  που μπορούν να εστιάσουν στην τοπική βιώσιμη και εποχιακή κουζίνα, που έρχονται σε επαφή με τους αγρότες που συνεργάζονται, προμηθεύονται πρωτεΐνες, συμπεριλαμβανομένων και θαλασσινών και ξέρουν ότι όσο πιο τοπικό είναι ένα προϊόν τόσο μικρότερο είναι και το αποτύπωμα άνθρακα από τη ναυτιλία των μεγάλων αποστάσεων. Επιλέξτε συστατικά βιολογικής καλλιέργειας για να ελαχιστοποιηθεί η χρήση επιβλαβών φυτοφαρμάκων & επαναχρησιμοποιήσιμα ή ανακυκλώσιμα προϊόντα. Πολύ σημαντικό επίσης είναι το μενού που θα επιλέξετε να περιέχει σε ένα μεγάλο ποσοστό εποχικά προϊόντα και πρώτες ύλες. Αποφύγετε να διαλέξετε ντομάτες μέσα στον χειμώνα ή λάχανο το καλοκαίρι. Το φαγητό που περίσσεψε, συνεννοηθείτε με το catering που θα αναλάβει τη διοργάνωση να το προωθήσει σε φορείς που μοιράζουν φαγητό σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη!

 
green wedding event planning

 

Καθόλου πλαστικό! Ξέρουμε καλά ότι οτιδήποτε είναι μίας χρήσης, δεν είναι καλό για το περιβάλλον. Ζητείστε από το catering να σας δειγματίσει όλο τον εξοπλισμό που διαθέτει, ή -για κάτι λίγο πιο ιδιαίτερο- απευθυνθείτε σε ειδικούς ως προς την ενοικίαση εξοπλισμού και διακόσμησης. Αυτή και μόνο η κίνηση θα αναβαθμίσει αυτόματα ολόκληρη την εμφάνιση του γάμου και θα μειώσει τα απόβλητα των χωματερών. Το ίδιο ισχύει και για τα λευκά είδη…αντί για χαρτοπετσέτες, νοικιάστε λινά τραπεζομάντηλα και πετσέτες. Όσο για τα καλαμάκια, επιλέξτε τα χάρτινα πάνω από τα πλαστικά….αποσυντίθενται πιο εύκολα και δε βλάπτουν την θαλάσσια ζωή!

 

green wedding event planning
 

Welcome bags! Οι τσάντες καλωσορίσματος δείχνουν φιλοξενία, εκφράζουν την προσωπικότητά του ζευγαριού αλλά συχνά περιλαμβάνουν πλαστικά μπουκάλια μιας χρήσης και σακούλες με σνακ σε ατομική συσκευασία. Μια “πράσινη” εναλλακτική λύση, είναι να δωρίσετε στους καλεσμένους σας μικρά γυάλινα μπουκάλια νερού ή ακόμα και επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια που μπορούν να βρεθούν στο εμπόριο. Βάλτε τα σε μια υφασμάτινη τσάντα αντί για χάρτινη, όπου οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν στο σπίτι & βρείτε χειροποίητα vintage δωράκια από ειδικά καταστήματα που υποστηρίζονται από ΜΚΟ.

 
The future of wedding event planning is... "GREEN"?

Not bad. Food for thought.

Και που ξέρετε; Ίσως ο δικός σας γάμος αφήσει το δικό του -πράσινο- αποτύπωμα στο χρόνο!