
Κόκκινο, πράσινο ή κίτρινο, τραγανό, γεμάτο χυμούς, το μήλο είναι ίσως το πιο δημοφιλές φρούτο του φθινοπώρου. Απλό κι όμως αληθινά συμβολικό, κουβαλά στις φλούδες του μνήμες, ιστορίες και μύθους που ταξιδεύουν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Ακόμα κι αν δεν είναι χρυσό, σαν το μήλο των Εσπερίδων, ούτε απαγορευμένο σαν τον καρπό που έφαγε ο Αδάμ, το μήλο είναι η αφορμή για τις ωραιότερες μηλόπιτες!


Στη μυθολογία υπήρξε αφορμή για πολέμους, σύμβολο γονιμότητας, μήλον της Έριδος που άλλαξε την πορεία της Ιστορίας. Στην παράδοση έγινε σύμβολο έρωτα και αφθονίας, ενώ στα παραμύθια της παιδικής μας ηλικίας ήταν άλλοτε γλυκό δώρο κι άλλοτε πηγή κινδύνου. Μην ξεχνάμε την ιστορία του Ισαάκ Νεύτωνα ο οποίος, βλέποντας ένα μήλο να πέφτει, εμπνεύστηκε τον νόμο της παγκόσμιας έλξης.
Στην καθημερινότητα όμως, το μήλο είναι πάνω απ’ όλα γεύση. Το απολαμβάνουμε ωμό, ψητό, βραστό, γίνεται χυμός, μηλόξιδο, μαρμελάδα και φυσικά η βάση για αμέτρητα γλυκά. Ίσως μάλιστα κανένα άλλο φρούτο να μην έχει εμπνεύσει τόσες πολλές παραλλαγές όσο το μήλο.
Από την πιο απλή μηλόπιτα που μοσχοβολά κανέλα και βούτυρο, μέχρι περίτεχνες τάρτες με καραμελωμένα μήλα, αφράτα κέικ, και το πρωτότυπο cheesecake μήλου της Aria που θα βρείτε παρακάτω.
Ένα φρούτο που συνοδεύει το φθινόπωρο από την πρώτη του μέρα μέχρι την καρδιά του χειμώνα, που φέρνει μαζί του άρωμα παράδοσης αλλά και αφορμή για νέους πειραματισμούς.
Η Μαριάνθη Δαϊόγλου, pastry chef της Άρια μοιράζεται μαζί μας την αγαπημένη της συνταγή για μία διαφορετική μηλόπιτα-cheesecake.

Για την τραγανή βάση μπισκότου
1 πακέτο μπισκότα digestive (250γρ)
60 γρ. καρυδόψιχα
50 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
25 γρ. καστανή ζάχαρη
150 γρ. βούτυρο λιωμένο σε θερμοκρασία δωματίου
Χτυπάμε τα μπισκότα μαζί με την καρυδόψιχα στον πολυκόφτη μέχρι να γίνουν σκόνη. Tο μεταφέρουμε σε ένα μπολ & προσθέτουμε τα δύο είδη ζάχαρης και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα μας να αποκτήσει υφή βρεγμένης άμμου.
Στρώνουμε το μείγμα του μπισκότου σε μια στρογγυλή βουτυρωμένη φόρμα 20-22 εκ. με αποσπώμενη βάση.
Πιέζουμε απαλά με τα χέρια μας ή με ένα ένα κουτάλι ώστε να κολλήσει και να γίνει συμπαγές, χωρίς κενά και σχηματίζουμε και πλαϊνό τοίχωμα μπισκότου στη φόρμα.
Το βάζουμε για λίγη ώρα στο ψυγείο για να κρυώσει.
Για τη γέμιση μήλου
Μισό κιλό πράσινα μήλα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους.
80 γρ καστανή ζάχαρη
20 γρ. βούτυρο
1 κ.γ. corn flour
1/2 κ.γ. κανέλα
1 πρέζα αλάτι
1/2 κ.γ. βανίλια υγρή
Προτιμάμε τα πράσινα μήλα με την έντονη, αρωματική και γλυκόξινη γεύση. Τοποθετούμε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μεγάλο τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε για 5-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα. Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και μεταφέρουμε τα καραμελωμένα μήλα σε ένα μπολ.
Για το crumble βρώμης
40 γρ. νιφαδες Βρώμης
40 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. καστανή ζάχαρη
1/4 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. σόδα μαγειρική
1/4 κ.γ. αλατι
60 γρ. βουτυρο λιωμένο, σε θερμοκρασία δωματίου
Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε ελαφρά με κουτάλι. Τοποθετούμε το μίγμα στο ψυγείο για λίγη ώρα να δέσει.
Για την κρέμα τυριού
450 γρ. τυρί κρέμα
60 γρ. γιαούρτι στραγγιστό 10% λιπαρά
25 γρ. κρέμα γάλακτος
130 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
1 κ.γ. βανίλια υγρή
100 γρ. αυγά (2 τμχ μεσαίου μεγέθους)
Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα μαζί με τη ζάχαρη σε χαμηλή ταχύτητα, μέχρι να δέσει το μείγμα (θα πρέπει να εχει γυαλιστερή όψη). Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας σταδιακά το γιαούρτι, την κρέμα γάλακτος και την υγρή βανίλια. Τέλος προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα.
Το στήσιμο του γλυκού
Βγάζουμε από το ψυγείο το τσέρκι με την τραγανή βάση και ρίχνουμε μέσα τη μισή ποσότητα από την κρέμα τυριού. Απλώνουμε ομοιόμορφα επάνω στην κρέμα μας τη μισή ποσότητα από τη γέμιση μήλου. Επαναλαμβάνουμε καλύπτοντας τα μήλα με την υπόλοιπη κρέμα τυριού και τελειώνουμε καλύπτοντας την κρέμα με την υπόλοιπη γέμιση μήλου. Θα πρέπει το τσέρκι μας να έχει καλυφθεί όλο μέχρι επάνω.
Σπαμε με τα χέρια μας το crumble βρώμης και καλύπτουμε όλη την επιφάνεια του γλυκού μας. Το τοποθετούμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά (ανάλογα το φούρνο μας) μέχρι η μηλόπιτά μας να αποκτήσει ένα χρυσαφένιο χρώμα.
Την αφήνουμε για λίγη ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, και στην συνέχεια τη βάζουμε στο ψυγείο για 6 περίπου ώρες.
Για τα καραμελωμένα μήλα
100 γρ. μαύρη ζάχαρη
100 γρ. νερό
3 μήλα με τη φλούδα κομμένα σε διάφορα σχήματα
Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε την καστανή ζάχαρη και το νερό και ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σιρόπι. Ρίχνουμε μέσα τα κομμένα μήλα (εμείς χρησιμοποιήσαμε αχλαδόμηλα που ταιριάζουν χρωματικά και βγάζουν μια έξτρα γλύκα) και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να καραμελώσουν και να φύγουν όλα τα υγρά τους.
Και για όλους εσάς που δεν ζείτε χωρίς ζάχαρη, προτείνουμε μία sauce καραμέλας – βουτύρου για να συνοδέψετε το cheesecake σας
Για τη sauce καραμελας
200 γρ. Kρυσταλική ζάχαρη
200 γρ. Κρέμα γάλακτος
100 γρ. Βούτυρο
Βαζουμε τη ζάχαρη σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με μία ξύλινη κουτάλα μέχρι να αποκτήσει ένα καστανό χρώμα.
Στην συνέχεια προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε καλά μέχρι να λιώσει .
Ρίχνουμε σιγά σιγά και με προσοχή για να μην καούμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά μέχρι η καραμέλα μας να αποκτήσει μία λεία υφή.


Διακοσμήστε τη μηλόπιτά σας με τα καραμελωμένα μήλα, περιχύστε τη με τη ζεστή καραμέλα και απολαύστε τη με καλή παρέα!

Καλή επιτυχία!













